Vruchtvlees


De appel komt voor in vele mythen, meestal gewijd aan godinnen van de liefde, erotiek en vruchtbaarheid. Zo wordt Sapfo met haar maagdelijkheid vergeleken met de appel.
Zolang de appel hangt, wordt hij begeerd. Het was nou net die “verboden” vrucht waartoe Eva zich liet verleiden.
Ze plukte, at en deed het kwaad ontstaan. “Malum e malo” Latijns voor “het kwaad kwam van de appel”. Kwaad in de zin van toegeven aan lichamelijk genot. De appel werd het symbool van openbaring, zinnelijkheid, vruchtbaarheid, liefde,
verleiding en erotiek.

Het werk van Rachelle Delcroix toont de appel in al zijn menselijke geneugten.
De inspiratiebron die ten grondslag ligt aan dit werk is enerzijds haar interesse in oude mythen en anderzijds haar interesse in gebruik van symboliek. Met deze inspiratiebronnen treedt zij in de eeuwenlange bestaansgeschiedenis van de kunstschilder en met name die van de 17de eeuw. In die tijd werd er veel gebruik gemaakt van symboliek om de menselijke geneugten te verhullen.

In haar kleurrijke fotografische bundeling roept de appel bij de toeschouwer menselijke associaties op. Er wordt een verband gecreëerd tussen de vorm van de appel en zijn symboliek. De appel ondergaat door middel van macrofotografie een gedaantewisseling, waardoor menselijke vormen worden ontbloot. De appel komt hierdoor nader tot zijn symbolieke betekenis. Ook Araki en Newton lieten al eens eerder zien hoe een alledaagse vorm verheven kan worden tot een menselijke associatie.

De appel zal nooit meer die appel zijn waarin jij onbedacht je tanden zette.
Een ode aan de eeuwenoude appel en de vrouw die hem plukte.Seksueel Overdraagbare Appel

Adam en Eva die werden gedreven.
De appel, de liefde, de zonde (val) van het leven.

Verleid door Lilith.
Godin van het kwaad.
Zinnelijke begeerte en seksueel verleid.

Poedelnaakt beschaamd.
Ronde vlezige vrucht.
Pit als zaad.

Copuleren
Oculeren
Ovuleren

Aardse lusten.

Males der SOA.
Wees niet te zot, kijk uit met dit genot!

Seksueel Overdraagbare Appel

Adam en Eva die werden gedreven.
De appel, de liefde, de zonde (val) van het leven.

Verleid door Lilith
Godin van het kwaad,
zinnelijke begeerte en seksuele verleiding.

Poedelnaakt beschaamd.
Ronde vlezige vrucht.
Pit als zaad.

Copuleren
Oculeren
Ovuleren

Aardse lusten.

Males der SOA
Wees niet te zot, kijk uit met dit genot!Het verhaal is oud, bekend en kent verschillende interpretaties. De Latijnse naam voor appel is Malus en betekent kwaad. In alle verhalen wordt de appel aangehaald en komt het erop neer dat bij het eten van die verboden vrucht al het kwaad is ontstaan. Lees bij kwaad “het lichamelijk genot”, een verboden vrucht op zich, destijds is Eva niet voor niets ontstaan uit een rib. De appel komt in vele mythen en sagen voor en is telkens het symbool van vruchtbaarheid, liefde, erotiek, verleiding, zinnelijke begeerte en de balzak.

De appel, een symbool, een liefdes orakel, mijn antwoord op lichamelijk genot!
In het wilde weg associeer ik dit symbool en daarmee zal de appel nooit meer die appel zijn waarin jij onbedacht je tanden zette. Door middel van gevonden beeldmateriaal, en mijn antwoord daarop in zelfgemaakt beeld heb ik een bundel gecreëerd die jou zal verrassen.